Împrumuturi bănești pentru persoane fizice

8 Obiceiuri Proaste Care Te Costă bani și Cum Poți să Renunți la Ele

Majoritatea obiceiurilor noastre sunt considerate rele pentru că ne încurajează să ne dezvoltăm o stare de sănătate precară sau să fim leneși, dar există și anumite obiceiuri, care, în cazul în care nu știai, ne poate afecta la nivel financiar.

1. Cumpărăturile sau achiziționarea de produse online din plictiseală

Dacă ai la dispoziție ceva timp liber și un dispozitiv electronic în mână, invariabil ajungi să ți-l ocupi navigând pe internet, acolo unde găsești diverse produse, pe care le vei cumpără fie pentru tine, fie pentru altă persoană. Site-urile de cumpărături online sunt concepute astfel încât să fie extrem de atrăgătoare și să te determine să faci cumpărături.

2. Fumatul

Acesta este unul dintre cele mai obișnuite obiceiuri care te va „scăpa” de bani foarte rapid. Atunci când îți vei calcula costul mediu al țigărilor fumate pe săptămână, lună și chiar pe an, cifrele ți se vor părea mai mult decât interesante. Iar dacă o să faci niște calcule în ceea ce privește sumele pe care le-ai fi economisit dacă ai fi renunțat la fumat, cu siguranță că acesta să o fie următorul pas pe care îl vei face.

3. Consumul exclusiv de apă îmbuteliată

O persoană obișnuită trebuie să bea cel puțin 2 litri de apă pe zi, iar o sticlă medie de apă este în jur de 0, 50 bani – 1 Leu pe litru. Sumă care, deși este posibil să nu ți pară prea mare,  înseamnă că o persoană obișnuită va cheltui câteva sute de Lei pe apa îmbuteliată în doar un an. Mai ales că ai la dispoziție și alte opțiuni de economisire, care includ folosirea unui filtru de apă amplasat la robinete, ceea ce ar scădea foarte mult costurile cu apă. În plus, vei plăti foarte puțin pentru o apă curată și filtrată.

4. Săritul peste mersul la sala, chiar dacă ai plătit abonamentul

Majoritatea oamenilor consideră că este în ordine să plătească o taxă lunară sau un abonament pentru a se folosi de sala de gimnastică și de toate facilitățile acesteia. Cu toate acestea, de multe ori aceste persoane nu-și pot găsi motivația de a merge la sală după programul de lucru, preferând să aibă grijă de copii sau să efectueze alte activități prin casă. Ca alternativă, îți recomandăm să anulezi abonamentul la sala și să alegi să faci exerciții acasă sau la aparatele din parc.

5. Cumpărăturile „de firmă”

Toată lumea preferă brandurile cunoscute sau acele mărci pe care le recunosc foarte ușor, dar, de multe ori nu există nicio diferență între brandurile mari și mărcile proprii ale unui supermarket. Adevărul este că plătești mai mult pentru nume decât pentru produsul în sine.

6. Neizolarea locuinței și lipsa de grijă față de tine îns

Stai mai mult acasă sau lucrezi de la domiciliu și ți se pare că ești pe cale să răcești din cauza temperaturii? Dacă te vei îndrepta direct către reglarea termostatului pe un nivel al temperaturii mai ridicat, acest lucru nu înseamnă că nu vei răci, ci doar că îți va crește factura. În schimb, verifică dacă ești îmbrăcat/ă în mod corespunzător sau dacă ai închis cum trebuie ferestrele sau ușile. Desigur, o ideea foarte bună ar să iei în considerare o izolare termică mai bună a locuinței.

7. Mâncatul în oraș mai mereu

Tuturor ne place să mâncăm în oraș. În funcție de mâncarea pe care dorești să o mănânci și de locul în care vei lua masa, cheltuielile pot diferi semnificativ; totuși, de foarte puține ori se va întâmpla ca luatul mesei în oraș să coste mai puțin decât mâncatul acasă.

8. Cumpăratul de cafea în fiecare zi

Cumpăratul și băutul cafelei la birou sau în oricare altă parte decât acasă ar trebui să fie considerat un obicei destul de scump. Costul mediu al unei cești de cafea poate să ajungă în jur de 15 Lei pe zi. În schimb, nu ar fi o idee mai bună să-ți faci cafeaua acasă, achiziționând un filtru de cafea sau chiar un expresor și să-ți faci propria cafea de calitate în fiecare dimineață, pe care să o iei la tine într-un termos? Poate că nu va fi o cafea mai bună decât cea de la dozatoarele companiilor cu nume din oraș, dar va fi o cafea mult mai ieftină!

Concluzie

Este foarte ușor să ne formăm niște obiceiuri care ne pot costa o avere în viitor și pentru care trebuie să prestăm ore suplimentare la muncă, dar regula spune că durează la fel de mult să renunțăm la acestea, pe cât durează ca să ni le formăm. Asigură-te că întotdeauna îți vei păstra finanțele la un nivel cât mai ridicat, monitorizându-ți cheltuielile și găsind alternative cât mai ieftine la obiceiurile tale costisitoare.