Rata Procentuală Anuală

Care este Rata Procentuală Anuală, si ce inseamna asta?

De Rata Procentuală Anuală (TAE) cel mai probabil te-ai lovit fie când ai luat un împrumut pe termen lung, sau atunci când ai primit scrisori de la bănci și te-ai întrebat de ce este importantă pentru tine. TAE reprezintă rata procentuală anuală. Acest indice este un calcul al sumei totale pe care o plătești la un împrumut într-un an. Acesta include orice taxă pe care trebuie să o plătești, inclusiv rata dobânzii pe care creditorul o aplică împrumutului tău. 

În general, TAE este un procent care indică consumatorilor cât îi costă împrumutarea unei sume de bani, pe lângă rambursarea creditului inițial. Cu cât TAE este mai mare, cu atât împrumutul va fi mai costisitor. 

De ce contează TAE?

Acest indice este important deoarece majoritatea creditorilor folosesc TAE ca una dintre cele mai proeminente cifre al serviciilor financiare pe care le oferă. TAE este o măsurătoare standard folosită la sortarea clienților în funcție de stabilitatea lor financiară și de capacitatea de a rambursa creditul. De asemenea, poate ajuta consumatorii să compare diferite produse financiare. 

Toți creditorii trebuie să fie transparenți cu privire la TAE față de clienții lor, înainte de contractul de aprobare. 

De ce este Rata Procentuală Anuală (TAE) reprezentativ?

Pentru fiecare creditor, TAE poate arăta diferit pe hârtie, chiar dacă utilizează același calculator.  

Iată câteva variabile pentru un TAE mai mare sau mai mic: 

  • Te califici pentru diferite tarife
  • Istoricul tău de credit
  • Istoricul cu creditorul
  • Cât de mult vrei să împrumuți
  • Perioada pe care vrei să iei creditul

De exemplu, un client care are un istoric lung și bun cu creditorul și va primi un TAE mai mic. Dar un nou client cu istoric slab va avea, evident, un TAE mai mare. 

  • TAE reprezentativ

Când creditorii folosesc expresia „TAE reprezentativ”, ei se referă la o rată de 51% sau mai mare a solicitanților care vor primi produsul lor. Această rată include toate dobânzile, taxele și comisioanele obligatorii, inclusiv polițele de asigurare pe care trebuie să le plătești. 

Înțelegând TAE reprezentativă îți va oferi o viziune de ansamblu a ofertei ratei reale pe care o poți obține de la un creditor. Majoritatea clienților primesc un TAE reprezentativ. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este TAE reprezentativ încasează toate taxele și unul tipic doar o parte din ele.

Cu toate acestea, în multe cazuri, solicitanții nu îndeplinesc criteriile pentru împrumutul lor după ce li s-a oferit un produs, mai puțin de două treimi sau, respectiv, 51% se pot califica pentru Rata Procentuală Anuală despre care vorbim. 

Tipuri de APR

TAE fix:

În cazul folosirii cardurilor de credit, așteaptă-te să plătești această rată a dobânzii, care nu se modifică decât în cazul în care a respectat rambursările. 

TAE implicită și TAE cu penalizare:

Dacă încalci contractul cu cardul de credit vei avea parte de penalizări pentru TAE, pentru orice tranzacție nouă pe care o faci. În acest caz, TAE va fi mai mare decât rata obișnuită. Rambursările ratate și depășirea limitei cardului de credit sunt cauze comune care duc la un TAE mare.

TAE introductiv:

În unele cazuri, un TAE introductiv poate fi oferit pentru a atrage clienți noi. Acest TAE va fi mai mic decât rata obișnuită și trebuie să dureze cel puțin șase luni, prin lege. După această perioadă, TAE (Rata Procentuală Anuală) va reveni la nivelul său obișnuit, mai mare.

TAE variabilă:

Atunci când se modifică ratele naționale și factorii economici, APR-urile sunt influențate. Acestea sunt cunoscute sub numele de TAE variabile și sunt determinate de climatul mondial. 

TAE întârziată:

Acesta este un TAE care va fi suportat ulterior. De exemplu, un creditor poate face reclamă unui produs fără „interes până în iunie”. TAE cu întârziere este rata procentuală anuală pe care o plătești odată cu începerea calendarului de rambursare. 

TAE diferențial:

Diferite tipuri de împrumuturi vor avea TAE diferit. Aceasta este cunoscută sub denumirea de TAE diferențiat și este de obicei văzută în cazul cardurilor (de exemplu 500 -2500 Lei) are o TAE de 16%, în timp ce următorul împrumut  (de exemplu 2500 – 5000 Lei) va avea o TAE de 17%..

Concluzie

În general, este util să știi ce este APR și înseamnă. Te poate ajuta în călătoria ta financiară pe viitor, putând face alegeri mai inteligente și informate. Poți beneficia doar de aceste cunoștințe . Trebuie să știi că creditorii ar trebuie să îți împărtășească aceste informații despre APR înaintea încheierii unui contract. Fii inteligent și află cum ar trebui să arate oferta în situația ta specifică.

Pentru mai multe informații utile, citește blogul nostru și astfel, vei afla mai multe!